Nikita Werkhoven

PAARDENTRAINING

           Mogelijkheden

Lessen betere communicatie met je paard

Deze lessen zijn voor iedereen vanaf 6 jaar die graag meer wil leren over de lichaamstaal van een paard en daarmee een paard beter leert begrijpen wat weer zorgt voor een betere connectie. In de praktijk gaan wij aan de slag met grond- en loswerk oefeningen. De lessen worden aangepast aan het niveau van de combinatie.  Zo kunnen de grondwerklessen bijvoorbeeld een hele goede basis training zijn voor een jong onervaren paard of een dominant paard. 


Lessen onbelast trainen

De lessen onbelast trainen worden aangepast aan het niveau van de combinatie. Het longeren met dubbele lange lijnen is een leuke afwisseling in het trainingsprogramma. Jonge paarden leren doormiddel van de training het sturen en van de druk afkomen, dit is dus een goede voorbereiding voor als je een paard wil beleren voor het rijden. Ook is het goed voor de souplesse en van elk paard. De dubbele lange lijnen kunnen ook in menpositie gebruikt worden onder andere voor het leren om in de toekomst voor de kar te lopen, ook is deze training zeer geschikt voor een onzeker paard doordat hij zelfstandig het parcours loopt. 


Lessen een bomproef paard

Een paard is van nature een vluchtdier en zal dan ook willen vluchten als hij iets onbekends/engs ziet. Tijdens een schrik training aan de hand leer je zowel in theorie als praktijk hoe je het beste met dit natuurlijke gedrag van een paard om kunt gaan, welke signalen laat hij zien, wat betekenen deze signalen en hoe kunnen wij daar het beste mee om gaan. Het doel van de les is het paard beter te kunnen begrijpen en hem daardoor beter door een spannende situatie heen te kunnen helpen. Hierdoor worden paard en ruiter/begeleider zelfverzekerder en kunnen daardoor veiliger op pad. 


Geen eigen paard/pony?

Ook is het mogelijk om deel te nemen aan alle hierboven genoemde lessen zonder in het bezit te zijn van een eigen paard/pony, als afwisseling met bijvoorbeeld de reguliere paardrijlessen of om bijvoorbeeld te leren opzadelen, poetsen, paard correct aan de hand begeleiden, zekerder worden in de omgang met paarden enzovoorts.

zadelmak maken

De procedure zadelmak maken bestaat uit verschillende kleine vaste stappen, dit zorgt voor zo min mogelijk stress bij het paard. Hoe snel de procedure doorlopen wordt ligt aan wat het paard aankan en hoe snel hij leert. Ik maak tijdens mijn training gebruik van een speciaal lichtgewicht trainingszadel die op elk paard past. 


Hulp bij gedragsuitdagingen

Wanneer een paard ongewenst gedrag laat zien doet hij dit niet om je te pesten, het paard probeert je iets duidelijk te maken. Dit uit zich in een bepaald (ongewenst) gedrag en is dus waardevolle informatie waar wij als mens mee aan de slag kunnen gaan door op een creatieve manier te zoeken hoe wij het paard het beste vooruit kunnen helpen. Dit is telkens weer een leuke puzzel om op te lossen. Het gedrag kan meerdere oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld trauma vanuit het verleden, miscommunicatie tussen paard en mens of verkeerd aangeleerd gedrag. De trainingen zijn zeer divers, het kan bijvoorbeeld gaan om een paard dat niet geschoren wil worden, bang is voor vliegenspray, geen voetje wil geven, de trailer niet in wil, verlatingsangst heeft, niet alleen op buitenrit wil enzovoorts.


begeleiding

Naast de training en lessen begeleid ik eigenaren en hun paard bij revalidatie.  Het revalidatie proces neemt vaak veel tijd in beslag en is soms lastig te combineren met een baan, bijvoorbeeld als het advies van de dierenarts is om naast box rust meerdere malen per dag het paard een bepaalde tijd te laten stappen. Ik help u en uw paard graag met de continuïteit  van het voorgeschreven dierenarts advies te waarborgen en op te volgen.